Ada Tıp Hastanesi | Sakarya

Proje Adı Özel Ada Tıp Hastanesi
Proje Yeri Serdivan / Sakarya
Yatak Sayısı 125 Yataklı
Mimari Tasarım Ekibi Geyran Mimarlık Atölyesi LTD. ŞTİ.
Mal Sahibi Ada Tıp Sağlık Hizmetleri TİC. A.Ş.
İşveren Ada Tıp Sağlık Hizmetleri TİC. A.Ş.
Proje Tarihi 2015-2016
Yapım tarihi 2015
Arsa Alanı 8604 m²
Toplam İnşaat Alanı 18.663 m²
Proje Tipi Özel Sağlık Tesisi
Yapım Türü Betonarme Karkas
Mimari Proje Geyran Mimarlık Atölyesi LTD. ŞTİ.
Statik Proje Timka MÜH. İNŞ. TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ.
Elektrik Projesi  Aren Elektrik Danışmanlık İnşaat Bilişim SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ
Mekanik Proje Termo Yapı TİC. LTD. ŞTİ.
Hakkındaki Yazılar (Yayın Adı-Makale Adı-Sayı-Tarih-Sayfa)  İnşaat Yatırım Dergisi, Geyran Mimarlık’tan Özel Ada Tıp Hastanesi, Mart 2016, 400

ÖZEL ADA TIP HASTANESİ MİMARİ PROJE RAPORU

Özel Ada Tıp Hastanesi Sakarya’nın Serdivan ilçesinde 29J4 pafta,16758 parselde inşa edilmek üzere tasarlanmıştır.
Proje mevcut hastane binasının iyileştirilmesi amacıyla 12.000 m² kapalı alanı olan bloğun yıkılması ve 5.000 m² kapalı alanı olan 3 bloğun restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Restore edilen üç bloğun ortasına 50 m. X 50 m. ölçülerinde ortasında avlusu olan ana bina yerleştirilmiştir.
Ana bina hastanenin ana fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde (hasta yatak katları, yoğun bakım, acil, ameliyathane vb.) tasarlanmış diğer bloklara ise uygun bağlantılar sağlanarak (teknik hacimler, idare, ÜYTM (Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi), diyaliz, kemoterapi bölümleri gibi) destek birimleri yerleştirilmiştir.
Ana bina kare planlı olarak tasarlanmış bu kütlenin ana yola bakan cephesi yola paralel olacak şekilde diagonal olarak kesilmiş ve form oluşturulmuştur.
Ana yola bakan 30 m.’lik cephe hattında orta bölümde 3. ve 2. katlarda meyilli olarak içeriye çekilme yapılarak binanın girişi ve hastane giriş holü yoldan algılanacak şekilde vurgulanmış ve davetkar bir tesis girişi sağlanmıştır.
Bu girinti giriş holünden önce oluşturulan hazırlık mekanı ve üst saçak olarak tasarlanmıştır. Bu bölüme ayrıca yol ile giriş kapısını bağlayan çelik ve cam malzemeden oluşan bir ikinci saçak yerleştirilmiştir. Benzer tasarımlara sahip iki saçakta acil ve diyaliz girişlerine yerleştirilmiştir.
Binanın gün ışığından en yüksek düzeyde faydalanması için pencere yüzeyleri arttırılmış, yönlere göre farklı yoğunlukta güneş kontrol elemanlarıyla performansı arttırılmıştır. Pencere yüzeyleri üst, orta ve alt bölge olmak üzere bölünmüş mahremiyet sağlamak ve fonksiyonel gereklilikler nedeniyle bazı mekanlarda (yoğun bakım, gözlem odası vb.) orta bölüm sağır yapılmıştır.
Ana bina cephelerinde ve çatısında yeni nesil çinko malzeme kullanılmış, destek binalarında ise GRC kullanılmıştır. Ana bina ile destek binaları arasında renk ve doku kontrastı sağlanmıştır.
Hastanede 1.Bodrum kat ,Zemin kat, 1.kat , 2.kat, 3.kat ve 4.kat olmak üzere toplam 6 katta hizmet vermektedir.
Yatan hasta ve personel  ile ayakta hasta ve ziyaretçi sirkülasyonlarının hastane içinde kesişmemesi mimari tasarımı şekillendirmiştir. Bu ayrımın sağlanabilmesi için bina doğu-batı yönünde 2 parçaya ayrılmış ve tam orta noktada 2 büyük çekirdek oluşturulmuştur. Batı tarafında teknik alanlar ve servis koridoru bulunmaktadır. Bu servis koridoru 4.katta ameliyathane, merkezi sterilizasyon ve yoğun bakımlar, 2. Ve 3. Katta hasta servisleri ,  zemin katta radyoloji, morg  ve acil arasında yatan hasta, personel ve malzeme sirkülasyonunun hastanenin diğer bölümlerinden izole şekilde olmasını sağlamaktadır. Doğu yönünde ise zemin kat ve 1. Kata poliklinikler yerleştirilmiş olup ayakta hastanın (günübirlik hasta) hastaneyi ziyareti sırasında minimum iç trafik oluşturması sağlanmıştır. Yine hastane giriş holüne yapılan yürüyen merdiven ile zemin kat ve 1. Katta bulunan poliklinikler birbirine bağlanarak ayakta hasta trafiği ve ziyaretçi trafiği de birbirinden ayrılmıştır.
Özel sağlık tesisinin toplam yatak sayısı 127 adettir. Radyoloji, klinik laboratuar, 5 yataklı gözlem odasıyla anjiografi, 4 adet genel cerrahi ve 2 adet KVC ameliyathaneleri, 21 yataklı dahili ve cerrahi yoğun bakım, 5 yataklı koroner yoğun bakım,6 yataklı KVC yoğun bakım, 12 yataklı neonatal yoğun bakım, yaya ve araç girişi birbirinden izole edilmiş 8 yataklı gözlem odası bulunan acil ünitesi,diyaliz hastalarına ait binanın diğer girişlerinden ayrılmış giriş bölümü ile 25 adet üniteye sahip diyaliz, bölümlere göre gruplandırılmış ve her grubun kendi içinde ayrıca tasarlanmış bekleme salonları,hemşire bankosu ve destek birimleri bulunan 37 adet poliklinik kardiyoloji poliklinikleri, kvc poliklinikleri, ortopedi ve travmatoloji poliklinikleri, dahiliye poliklinikleri, kulak burun boğaz poliklinikleri, plastik-estetik poliklinikleri (plastik cerrahi poliklinikleri, dermatoloji poliklinikleri, lazer epilasyon, diyetisyen),onkoloji poliklinikleri, cerrahi poliklinikleri, anestezi polikliniği, üroloji polikliniği, gastroentereloji polikliniği, çocuk poliklinikleri, nöroloji polikliniği, nöroşirurji polikliniği, göz polikliniği, kadın doğum polikliniği,4 yataklı gözlem odasıyla endoskopi,10 yataklı günübirlik gözlem odası, 10 box’lı kemoterapi salonu,  IVF (tüp bebek merkezi), doğumhane,  yatak servisleri, yemekhane,  kafeterya,  çamaşırhane, yönetim birimleri, merkezi sterilizasyon ünitesi, çağrı merkezi, fizik tedavi ve rehabilitasyon,seminer salonu ve sığınak bölümlerinden oluşmaktadır

Ada Tıp Hastanesi | SakaryaGeyran